((هشت پند امام هشتم))
امام رضا(ع) و تربیت دینی
تربیت دینی فرزندان، اصول و روش های مختص خود را دارد. در سخنان پیشوایان دین، در هر دو حیطه، راهبردها و راهکارهایی مشاهده می شود. تجربه دینی و تمرین رفتارهای معنوی، یکی از این پیشنهاد هاست که در سخنی از امام رضا(ع) چنین بیان شده است: «به کودک دستور ده که با دست خودش صدقه بدهد، اگرچه به اندازه تکه نانی یا یک مشت چیز اندک باشد زیرا هر چیزی که در راه خدا داده می شود، هرچند کم، اگر با نیت پاک باشد، زیاد است.»
امام رضا(ع) و مدیریت تغذیه
تغدیه، یکی از کارهای ضروری و تکراری است. بدن ما برای زنده ماندن و پویایی به غذای مناسب نیاز دارد. آموزه های دینی، اعم از آیات و روایات، به این مساله به اندازه کافی توجه داشته اند. در آموزه های دینی، مدیریت تغذیه و اعتدال در مصرف مواد غذایی برجسته و نمایان است. چنین شیوه ای، انسان را از تن پروری و پیامدهای آن دور می کند و بدنی آماده برای پیمودن و دنبال کردن اهداف در اختیار آدمی قرار می دهد. انباشتگی معده، یکی از عوامل اضطراب است و مصرف زیاد غذا، باعث پدیدآمدن حالت های عصبی در انسان ها می شود. سخن امام رضا(ع) را در این باره می خوانیم: «هرکه بیش از اندازه غذا بخورد، آن غذا گوارایش نمی شود و هر که به اندازه خورَد، نه کم و نه زیاد، آن غذا برایش سودمند است. آب نیز چنین است پس راهش این است که به اندازه کفایت از غذا بخوری و در حالی که هنوز اندکی اشتها داری، دست از خوردن بکشی که این کار معده و بدنت را سالم تر، ذهنت را بارورتر و جسمت را چابک تر می کند.»
امام رضا(ع) و تندرستی
درباره رابطه تندرستی و مصرف شام هم، نظرهای گوناگونی در علم پزشکی و روان شناسی سلامت وجود دارد. نظر امام هشتم(ع) در این باره چنین است: «هرکه می خواهد تندرست و دارای بدنی لاغر و چابک باشد، از شام شبش کم کند». نخوردن شام می تواند آسیب زننده باشد و مصرف شام سنگین هم انسان را از محور تعادل دور می کند.